

WYOMING GAME AND FISH DEPARTMENT

5400 Bishop Blvd. Cheyenne, WY 82006 Phone: (307) 777-4600 Fax: (307) 777-4699 wgfd.wyo.gov GOVERNOR Mark Gordon DIRECTOR Brian R. Nesvik COMMISSIONERS Richard Ladwig, President Mark Jolovich, Vice President Mark Jolovich, Vice President Ashlee Lundvall Kenneth D. Roberts John Masterson Rusty Bell Ralph Brokaw

September 9, 2024

<mark>U P D A T E D</mark>

A public meeting of the Wyoming Game and Fish Commission (Commission) will be held on September 10-11, 2024, in Douglas at the Wyoming Law Enforcement Academy, 1556 Riverbend Drive. The meeting will be conducted in person and via Zoom video conferencing. As authorized by W.S. § 23-1-301 through § 23-1-303, the Commission will discuss and may vote to take action on several matters. For informational presentations, the Commission may vote to take action on, or provide the Department direction on, items covered in the presentation.

Tuesday, September 10, 2024

Executive Session begins at 8:00 a.m.

The Commission will be asked to vote to approve minutes from the July 16-17, 2024, Executive Session.

A representative from the Attorney General's Office will update the Commission on matters concerning litigation. A representative from the Department may update the Commission on matters concerning the purchase or disposal of real estate.

Open Session begins at approximately 9:00 a.m.

This meeting will be conducted in person and via Zoom video conferencing. To participate via Zoom, please click on the link below. Please note there are different links for each day. If you wish to speak to the Commission and comment on an agenda item via Zoom, please submit an Advanced Agenda Item Comment Form. This form is attached to the agenda. If you wish to speak to the Commission and comment on an agenda item in person, please complete the comment form provided at the meeting.

https://us02web.zoom.us/j/81686997690 Webinar ID: 816 8699 7690

- **1. Presenter: Commission President. Approval of Commission Meeting Minutes.** The Commission will be asked to vote to approve the Open Session minutes from the July 2024 Commission meeting. 5 minutes. 9:00-9:05 a.m.
- 2. Presenter: Brian R. Nesvik, Director. Director's Report. The Director will brief the Commission on current issues, challenges, and opportunities. Informational presentation. 15 minutes. 9:05-9:20 a.m.

Conserving Wildlife - Serving People

- **3.** Presenter: Eric Wiltanger, Deputy Director, Director's Office. Commission Meeting Dates and Locations. The Commission will be asked to vote to approve the dates and locations for Commission meetings in 2025 and January 2026. 15 minutes. 9:20-9:35 a.m.
- 4. Presenter: Joshua Moulton, License Section Manager, Fiscal Division. License Selling Agent Cancellation. The Commission will be briefed on the cancellation of license agent Flaming Gorge Market in Manila, Utah. 20 minutes. 9:35-9:55 a.m.
- 5. Presenter: Alan Osterland, Chief, Fish Division, Speas Cool and Warm Water Facility Project Update. The Commission will be briefed on the status of the Speas cool and warm water facility project. Informational presentation. 10 minutes. 9:55-10:05 a.m.
- 6. Presenter: Alan Osterland, Chief, Fish Division, Auburn Fish Hatchery House Project Update. The Commission will be briefed on the status of the Auburn fish hatchery house project. Informational presentation. 10 minutes. 10:05-10:15 a.m.
- 7. Presenter: Sean Bibbey, Deputy Chief, Services Division. Jackson Employee Housing Project Update. The Commission will be provided with an update on the employee housing project in Jackson. Informational presentation. 10 minutes. 10:15-10:25 a.m.
- 8. Presenter: Embere Hall, Supervisor, Science, Research, and Analytical Support Unit, Wildlife Division. Wyoming Game and Fish Department and the Cooperative Fish and Wildlife Research Unit Collaboration. The Commission will be provided with a presentation on the Department's partnership and ongoing research with the Wyoming Cooperative Fish and Wildlife Research Unit. Informational presentation. 30 minutes. 10:25-10:55 a.m.

TENTATIVE BREAK 10:55-11:05 a.m.

- **9.** Presenter: Joshua Moulton, License Section Manager, Fiscal Division. Chapter 44, Regulation for Issuance of Licenses, Permits, Stamps, Tags, Preference Points, and Competitive Raffle Chances. The Commission will be asked to vote to approve the revised Chapter 44, Regulation for Issuance of Licenses, Permits, Stamps, Tags, Preference Points, and Competitive Raffle Chances. 10 minutes. 11:05-11:15 a.m.
- 10. Presenter: Roy Weber, Lands Branch Chief, Services Division. Approval to Acquire or Transfer Less than Fee Title Property Rights. The Commission will be asked to vote to approve the acquisition or transfer of less than fee title property rights on four items. 20 minutes. 11:15-11:35 a.m.
- 11. Presenter: Sean Bibbey, Deputy Chief, Services Division. Rocky Mountain Elk Foundation Recognition. The Rocky Mountain Elk Foundation will be recognized for their contributions to the conservation of the Mule Creek Ranch property. Informational presentation. 15 minutes. 11:35-11:50 a.m.

12. Awards, Recognition, Donations. 15 minutes. 11:50 a.m.-12:05 p.m.

Service Awards:

- Brian Olsen (35 years)
- Rod Lebert (35 years)
- Larissa Voss (20 years)

Department Awards:

- Communications and Education Division Employee of the Year
- Outstanding Leadership Award
- Director's Award

LUNCH BREAK (12:15-1:15 p.m.)

- 13. Presenters: Jill Randall, Big Game Migration Coordinator, and Doug Brimeyer, Deputy Chief, Wildlife Division. Upper Wind River Mule Deer Migration Corridor. The Commission will be presented with information on the Upper Wind River Mule Deer Migration Corridor and be asked to confirm the identification. 30 minutes. 1:15-1:45 p.m.
- 14. Presenter: Doug Brimeyer, Deputy Chief, Wildlife Division. Low-Altitude Aircraft Operation Standards, Procedures, and Safety Policy. The Commission will be presented with an overview of the annual low-altitude aerial surveys and be asked to vote to approve the revised flight policy. 30 minutes. 1:45-2:15 p.m.

TENTATIVE BREAK (2:15-2:30 p.m.)

- **15. Presenter: Justin Binfet, Deputy Chief, Wildlife Division. Big Game Herd Unit Objectives.** The Commission will be presented with proposed changes and be asked to vote to approve the revised management objectives for five herd units. 30 minutes. 2:30-3:00 p.m.
- 16. Presenter: Ryan Amundson, Terrestrial Habitat Biologist, Wildlife Division and Co-Chair, Domestic Sheep/Bighorn Sheep Interaction Working Group. Wyoming Bighorn/ Domestic Sheep Plan Amendment. The Commission will be provided an overview of the Wyoming Bighorn/Domestic Sheep Plan and be asked to vote to approve the statewide Bighorn/Domestic Sheep Plan amendment. 30 minutes. 3:00-3:30 p.m.
- 17. Call to the public.

Adjourn for the day.

Wednesday, September 11, 2024

Executive Session (if needed) begins at 7:00 a.m.

Open Session begins at 8:00 a.m.

This meeting will be conducted in person and via Zoom video conferencing. To participate via Zoom, please click on the link below. Please note there are different links for each day. If you wish

Conserving Wildlife - Serving People

to speak to the Commission and comment on an agenda item via Zoom, please submit an Advanced Agenda Item Comment Form. This form is attached to the agenda. If you wish to speak to the Commission and comment on an agenda item in person, please complete the comment form provided at the meeting.

https://us02web.zoom.us/j/82345314576 Webinar ID: 823 4531 4576

- 18. Presenter: Roy Weber, Lands Branch Chief, Services Division. Approval to Acquire or Transfer Less than Fee Title Property Rights. The Commission will be asked to provide direction to the Department on the following project: disposal of the Teton WHMA to the United States Forest Service, Teton County. 15 minutes. 8:00-8:15 a.m.
- 19. Presenter: Craig Smith, Deputy Chief, Wildlife Division. Chapter 28, Regulation Governing Big or Trophy Game Animal or Game Bird or Gray Wolf Damage Claims. The Commission will be asked to vote to approve the revised Chapter 28, Regulation Governing Big or Trophy Game Animal or Game Bird or Gray Wolf Damage Claims. 60 minutes. 8:15-9:15 a.m.
- 20. Presenter: Presenter: Nish Goicolea, Chief, Communications and Education. Annual Education Program Update. The Commission will be presented with the annual education program update and the 2023 year in review. Informational presentation. 20 minutes. 9:15-9:35 a.m.
- 21. Presenter: Rick King, Chief, Wildlife Division. Horse Use, Employee Reimbursement, and Domestic Animals Policy. The Commission will be provided a presentation on the Department's current Domestic Animals Policy, with particular focus on horse use, reimbursement, and training. Informational presentation. 30 minutes. 9:35-10:05 a.m.
- 22. Presenter: Corey Johnson, Human Resources Manager. Longevity Pay, BEE Pay, and Current Compensation Data. The Commission will be provided a presentation on longevity pay, BEE pay, and the current compensation data for Department employees. Informational presentation. 20 minutes. 10:05-10:25 a.m.
- **23. Presenter: Nate Brown, Operations Manager, The WYldlife Fund. The WYldlife Fund Update.** The Commission will be provided with an update from The WYldlife Fund. Informational presentation. 15 minutes. 10:25-10:40 a.m.

24. Call to the public.

25. Presenter: Brian R. Nesvik, Director. Final Address to the Commission. The Director will provide a final presentation to the Commission. 30 minutes. 11:00-11:30 a.m.

Adjourn.

The order of agenda items is subject to change. The State of Wyoming supports the Americans with Disabilities Act. Anyone needing auxiliary aids should contact the Wyoming Game and Fish Department at (307) 777-4501. Every effort will be made for reasonable accommodations.

Conserving Wildlife - Serving People



Wyoming Game and Fish Commission ZOOM AGENDA ITEM COMMENT FORM

ADVANCED AGENDA ITEM COMMENT FORM

If you wish to speak to the Commission and comment on an agenda item in person, please complete the comment form provided at the meeting.

To help facilitate your request to provide comments at the Wyoming Game and Fish Commission Meeting via Zoom, you must complete and submit this advanced agenda item comment form to **toni.bell2@wyo.gov** by **Thursday, September 5, 2024.**

DATE	AGENDA ITEM NUMBER	R OR TOPIC	
NAME		TITLE/ORGANIZATIO	N
ADDRESS			
City		State / Province	Postal / Zip Code
EMAIL			
TELEPHONE NUMBER		Please provide the telephone number you will be using to join the Zoom meeting.	

Please note the order of agenda items is subject to change. It is your responsibility to monitor the progression of the meeting to ensure you are available to comment during the proper agenda item. If you are not present on Zoom via computer or phone at the time we call your name, we will continue on to the next commenter or agenda item.

