

# 2024 New Hunter Education Instructor Training Workshop TENTATIVE SCHEDULE

To be certified as a Wyoming Hunter Education instructor, you must fill out an application and attend a training workshop. If you need to travel, the WGFD Hunter Ed Program will reimburse you for lodging. The dates and locations for training this year are:

- Laramie, January 25 -27
- Green River, February 8 10
- Jackson, April 18 20
- Casper, Aug 8-10

## Day 1: Thursday

- Instructor Training Session: 4:00 p.m. 5:00 p.m.
  - Meet and greet
  - Expectations for training
  - Instructor expectations for the class
- Classroom Prep: 5:00 p.m. 5:30 p.m.
  - Classroom setup
  - Student check-in
  - Class roster maintenance

### • Hunter Education Class with Students: 5:30 p.m. - 8:30 p.m.

- 5:30 p.m. 5:45 p.m. Introduction
- 5:45 p.m. 6:30 p.m. Hunter Responsibility 45 minutes
- Break 10 minutes
- 6:40 p.m. 7:40 p.m. -Wyoming Game Laws 60 minutes
- Break 10 minutes
- **7:50 p.m. 8:20 p.m.** Introduction to Firearms 30 minutes

## Day 2: Friday

- Instructor Training Session 9:00 a.m. 3:00 p.m.
  - 9:00 a.m. 10:00 a.m.- Policy and Protocol review
  - 10:00 a.m. 11:30 a.m. Teaching Guide intro and lesson plans
  - o **11:30 a.m. 12:30 p.m. -** break (Lunch Provided)
  - 12:30 p.m. 1:30 p.m.
    - Resources available for teaching
    - Lesson plans
    - What is involved with a live fire event
    - Student test
  - o 1:30 p.m. 3:00 p.m.
    - Class assignments and expectations
    - Firearm handling practical demonstrations



- **BREAK:** 3:00 p.m. 5:00 p.m.
- Hunter Education Class with Students: 5:30 p.m. 8:30 p.m.
  - 5:30 p.m. 5:45 p.m. Review from Thursday 15 minutes
  - 5:45 p.m. 6:30 p.m. Wildlife Identification 45 minutes
  - 6:40 p.m. 7:25 p.m. Wildlife Management and Conservation 45 minutes
  - Break 10 minutes
  - 7:35 p.m. 8:25 p.m. Firearm Safety 50 minutes

#### Day 3: Saturday

- Hunter Education Class with Students: 8:00 a.m. 4:30 p.m.
  - 8:00 a.m. 8:15 a.m. Review from Thursday and Friday 15 minutes
  - 8:15 a.m. 9:00 a.m. Shot placement and Marksmanship 45 minutes
  - BREAK 10 minutes
  - 9:10 a.m. 10:50 a.m. Firearm Practical 1 hr, 40 minutes
  - Break 10 minutes
  - 11:00 a.m. 11:45 a.m. Basic Hunting Techniques 45 minutes
  - 12:00 p.m. 1:00 p.m. Lunch 60 minutes (provided for instructors)
  - 12:00 p.m. 1:00 p.m. Hunting in Bear Country 45 minutes
  - 1:45 p.m. 2:15 p.m. Field Care of Game Meat 30 minutes
  - **2:15 p.m. 2:50 p.m.** Outdoor survival 35 minutes
  - Break 10 minutes
  - **3:00 p.m. 3:15 p.m.** Class Review and prep for test 15 minutes
  - **3:15 p.m. 4:30 p.m. -** Test, grade and present certificates
  - Instructor Training Wrap up 4:30 p.m. 5:00 p.m.
    - Submitting final reports
    - Entering instructor hours
    - $\circ$  The following steps for mentoring, and teaching evaluation submitted