

WYOMING GAME AND FISH DEPARTMENT

5400 Bishop Blvd. Cheyenne, WY 82006 Phone: (307) 777-4600 Fax: (307) 777-4699 wgfd.wyo.gov GOVERNOR Mark Gordon DIRECTOR Brian R. Nesvik COMMISSIONERS Ralph Brokaw-President Richard Ladwig-Vice President Mark Jolovich Ashlee Lundvall Kenneth D. Roberts John Masterson Rusty Bell

January 2, 2024

REVISED

A public meeting of the Wyoming Game and Fish Commission (Commission) will be held on January 16-17, 2024 in Cheyenne at the Game and Fish Department Headquarters, 5400 Bishop Blvd. The meeting will be conducted in person and via Zoom video conferencing. As authorized by W.S. § 23-1-301 through § 23-1-303, the Commission will discuss, and may vote to take action on, several matters. For informational presentations, the Commission may vote to take action on, or provide the Department direction on, items covered in the presentation.

Tuesday, January 16, 2024

Executive Session begins at 8:00 a.m.

A representative from the Attorney General's Office will update the Commission on matters concerning litigation. A representative from the Department may update the Commission on matters concerning the purchase or disposal of real estate.

Open Session begins at approximately 9:00 a.m.

This meeting will be conducted in person and via Zoom video conferencing. To participate via Zoom, please click on the link below. Please note there are different links for each day. If you wish to speak to the Commission and comment on an agenda item via Zoom, you must submit an Advanced Agenda Item Comment Form. This form is attached to the agenda. If you wish to speak to the Commission and comment on an agenda item in person, please complete the comment form provided at the meeting.

https://us02web.zoom.us/j/81674382873

Webinar ID: 816 7438 2873

- 1. Presenter: Commission President. Approval of Commission Meeting Minutes. The Commission will be asked to vote to approve Open Session and Executive Session minutes from the November 14-15, 2023, Commission meeting. 5 minutes. 9:00-9:05 a.m.
- 2. Presenter: Brian R. Nesvik, Director. Director's Report. The Director will brief the Commission on current issues, challenges, and opportunities. 15 minutes. 9:05-9:20 a.m.

- **3.** Presenters: John Kennedy, Deputy Director, and Bryan Bedrosian, Founder, Sporting Lead-Free. Sporting Lead-Free Update. The Commission will be provided with an update on Sporting Lead-Free. 30 minutes. 9:20-9:50 a.m.
- 4. Awards and Recognition. 15 minutes. 9:50-10:05 a.m.

Service Award: Kirk Nordyke – 35 years

Recognition: Wyoming Fire Chiefs/Local Assistance State Team Recognition

- 5. Presenter: Eric Wiltanger, Chief, Services Division and Dirk Miller, Deputy Chief, Fish Division. Auburn Hatchery House. The Commission will be provided with an update on the proposed construction of an employee house at the Auburn Hatchery. Informational presentation. 15 minutes. 10:05-10:20 a.m.
- 6. Presenter: Rick King, Chief, Wildlife Division. Predator Control Funding. The Commission will be asked to vote to approve the Department's request for additional funding in the FY24 budget for predator control on mule deer winter ranges in western Wyoming. 15 minutes. 10:20-10:35 a.m.
- 7. Presenter: Meredith Wood, Chief Financial Officer, Fiscal Division. FY24 Budget. The Commission will be asked to vote to approve an increase in the FY24 budget to account for 15 new Governor-approved positions, 2 contract positions, and additional funding to the UW COOP research unit. 15 minutes. 10:35-10:50 a.m.
- 8. Presenter: Jeff Short, Mountain View Wildlife Biologist and Co-chair of the Mule Deer Working Group, Wildlife Division. 2023 Mule Deer Hunter Attitude Survey Update. The Commission will be provided with a presentation on the 2023 Mule Deer Hunter Attitude Survey. Informational presentation only. 45 minutes. 10:50-11:35 a.m.
- **9.** Presenter: Ian Tator, Statewide Terrestrial Habitat Manager, Wildlife Division. Statewide Mule Deer Initiative Projects FY24. The Commission will be provided with a presentation of Mule Deer Initiative (MDI) applications and asked to vote to approve project applications for the Statewide Mule Deer Initiative Program. 30 minutes. 11:35-12:05 p.m.

LUNCH

10. Presenter: Dan Thompson, Large Carnivore Supervisor, Wildlife Division. Chapter 3, Black Bear Hunting Seasons. The Commission will be asked to vote to approve the revised Chapter 3, Black Bear Hunting Seasons. 30 minutes. 1:05-1:35 p.m.

- **11. Presenter: Craig Smith, Deputy Chief, Wildlife Division. Chapter 30, Fur Dealers.** The Commission will be asked to vote to approve the revised Chapter 30, Fur Dealers. 10 minutes. 1:35-1:45 p.m.
- 12. Presenter: Craig Smith, Deputy Chief, Wildlife Division. Chapter 61, Collection of Shed Antlers and Horns. The Commission will be asked to vote to approve the revised Chapter 61, Collection of Shed Antlers and Horns. 20 minutes. 1:45-2:05 p.m.
- 13. Presenter: Craig Smith, Deputy Chief, Wildlife Division. Damage Claim Appeal No. 23187, J.T. Nunn for TY Cattle Company. The Commission will be asked to vote to approve the Department's partial payment recommendation for Damage Claim No. 23187. 2 hours. 2:05-4:05 p.m.
- 14. Call to the Public.

Adjourn for the day.

Wednesday, January 17, 2024

Executive Session (if needed) begins at 7:00 a.m.

Open Session begins at 8:00 a.m.

This meeting will be conducted in person and via Zoom video conferencing. To participate via Zoom, please click on the link below. Please note there are different links for each day. If you wish to speak to the Commission and comment on an agenda item via Zoom, you must submit an Advanced Agenda Item Comment Form. This form is attached to the agenda. If you wish to speak to the Commission and comment on an agenda item in person, please complete the comment form provided at the meeting.

https://us02web.zoom.us/j/89490209269

Webinar ID: 894 9020 9269

- **15. Presenter: Chris McBarnes, President, The WYldlife Fund. WYldlife Fund Update.** The Commission will be provided with an update from the WYldlife Fund. Informational presentation. 15 minutes. 8:00-8:15 a.m.
- **16. Presenter: Rick King, Chief, Wildlife Division. Chronic Wasting Disease Management.** The Commission will hear from an invited guest speaker regarding CWD management. 2 hours. 8:15-10:15 a.m.
- 17. Presenter: Brad Hovinga, Jackson Regional Wildlife Supervisor, Wildlife Division. Update on Feedground Plan Process. The Commission will be provided with an update on the feedground plan process. Informational presentation. 20 minutes. 10:15-10:35 a.m.
- 18. Presenter: Rick King, Chief, Wildlife Division. Wyoming Wildlife Taskforce Recommendation - Landowner License Applications. The Commission will discuss the Wildlife Taskforce's recommendation regarding resident and nonresident landowner license applications and quotas and may vote to provide direction to the Department in relation to the recommendation. 30 minutes. 10:35-11:05 a.m.
- 19. Presenter: Jennifer Doering, License Section Manager, Fiscal Division. Resident Preference in the Leftover Draw. The Department will update the Commission on the Department's current evaluation of the process for providing resident preference in the leftover draw. The Commission may vote to provide direction to the Department regarding this process. 30 min. 11:05-11:35 a.m.

20. Presenter: Rick King, Chief, Wildlife Division. Tri-State Memorandum of Agreement Regarding the Management, Genetic Health, and Allocation of Discretionary Mortality of Grizzly Bears in the Greater Yellowstone Ecosystem (Tri-State MOA). The Commission will be asked to vote to approve the Tri-State MOA with Montana and Idaho. 30 minutes. 11:35 a.m. – 12:05 p.m.

LUNCH

- **21. Presenter: John Walrath, Green River Fisheries Biologist, Fish Division. Flaming Gorge Fishery.** The Commission will be provided with an update on the Flaming Gorge Fishery. Informational presentation. 30 minutes. 1:00-1:30 p.m.
- 22. Presenter: Jennifer Doering, License Section Manager, Fiscal Division. License Selling Agent Appointments. The Commission will be asked to vote to approve the transfer of one license selling agent: Conoco Country Store, Lovell and the renewal of five agents: Bear Lodge Resort, Dayton; Buckboard Marina, Green River; The Hamsfork Station, Kemmerer; Broulims's Ace Hardware, Alpine; and KJ's #32, Alpine. 10 minutes. 1:30-1:40 p.m.
- 23. Presenter: Nish Goicolea, Chief, Communications and Education Division. Wyoming Wildlife Magazine Program Update. The Commission will be presented with an update on the Department's magazine. Informational presentation. 20 minutes. 1:40-2:00 p.m.
- **24. Presenter: Angi Bruce, Deputy Director. Legislative Update.** The Commission will be provided with a legislative update. Informational presentation. 20 minutes. 2:00-2:20 p.m.
- **25. Presenter: Angi Bruce, Deputy Director. Wildlife Crossings Update.** The Commission will be provided with an update on wildlife crossings and large project priorities. Informational presentation. 20 minutes. 2:20-2:40 p.m.
- **26. Presenter: Sean Bibbey, Deputy Chief, Services Division. Employee Housing Project in** Jackson. The Commission will be provided with an update on the employee housing project in Jackson. Informational presentation. 15 minutes. 2:40-2:55 p.m.

27. Call to the public

Adjourn



Wyoming Game and Fish Commission ZOOM AGENDA ITEM COMMENT FORM

ADVANCED AGENDA ITEM COMMENT FORM

If you wish to speak to the Commission and comment on an agenda item in person, please complete the comment form provided at the meeting.

To help facilitate your request to provide comments at the Wyoming Game and Fish Commission Meeting via Zoom, you must complete and submit this advanced agenda item comment form to **toni.bell2@wyo.gov** by **Friday, Jan.12, 2024**.

DATE	AGENDA ITEM NUMBER	R OR TOPIC	
NAME		TITLE/ORGANIZATIO	N
ADDRESS			
City		State / Province	Postal / Zip Code
EMAIL			
TELEPHONE NUMBER		Please provide the telephone number you will be using to join the Zoom meeting.	

Please note the order of agenda items is subject to change. It is your responsibility to monitor the progression of the meeting to ensure you are available to comment during the proper agenda item. If you are not present on Zoom via computer or phone at the time we call your name, we will continue on to the next commenter or agenda item.

