

WYOMING GAME AND FISH DEPARTMENT

5400 Bishop Blvd. Cheyenne, WY 82006

Phone: (307) 777-4600 Fax: (307) 777-4699 wgfd.wyo.gov GOVERNOR MARK GORDON DIRECTOR

BRIAN R. NESVIK

COMMISSIONERS

PETER J. DUBE – President
PATRICK CRANK – Vice President
RALPH BROKAW
GAY LYNN BYRD
RICHARD LADWIG
DAVID RAEL
MIKE SCHMID

April 7, 2020

A public meeting of the Wyoming Game and Fish Commission (Commission) will be held on April 20-21, 2020. As authorized by W.S. § 23-1-301 through § 23-1-303, the Commission will discuss and may vote to take action on certain matters. For informational presentations, the Commission may vote to take action on, or provide the Department direction on, items covered in the presentation.

This meeting will be conducted via ZOOM. To participate you must register at the link provided below. Once registered, you will receive a confirmation email with instructions to join the meeting. Please note there are different links for each day.

https://zoom.us/webinar/register/WN CdrO-XckTlmZbAVJYIce5g

Monday, April 20, 2020

Executive Session begins at 8:00 a.m.

A representative from the Attorney General's Office will update the Commission on matters concerning litigation. A representative from the Department may update the Commission on matters concerning the purchase or disposal of real estate. The Commission will be asked to approve the Executive Session Minutes from the March 2020 Teleconference Commission Meeting.

Open Session begins at approximately 9:45 a.m.

- 1. Presenter: Commission President. Approval of Commission Meeting Minutes. The Commission will be asked to vote to approve the March 2020 Teleconference Commission Meeting Minutes. 5 min. 9:45-9:50 a.m.
- **2. Presenter: Brian R. Nesvik, Director. Director's Report.** The Director will brief the Commission on current issues, challenges and opportunities. Informational presentation. 15 min. 9:50-10:05 a.m.
- 3. Presenter: Doug Brimeyer, Deputy Chief, Wildlife Division. General Hunting Regulation, Big Game, Wild Bison, Wild Turkey, Upland Game Bird, Small Game and Migratory Game Bird Hunting Seasons and Light Goose Conservation Order. The Commission will be asked to vote to approve Chapters 2, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 14, 15 and 20 as proposed. 6 hours 10:05 a.m.-4:00 p.m. (Breaks as needed)
- 4. Call to the public.

Adjourn for the day.

This meeting will be conducted via ZOOM. To participate you must register at the link provided below. Once registered, you will receive a confirmation email with instructions to join the meeting. Please note there are different links for each day.

https://zoom.us/webinar/register/WN_CGq0bHIiSYW2g6uKNgmjDQ

Tuesday, April 21, 2020

Executive Session begins at 7:00 a.m. (if needed)

Open Session begins at approximately 8:00 a.m.

- 5. Presenter: Sean Bibbey, Lands Branch Chief, Services Division. Authorization to Proceed with Negotiations for Acquiring Less than Fee Title Property Rights. The Commission will be asked to vote to authorize the Department to proceed with negotiations for less than fee title property rights on the following projects: Begley Ranch Conservation Easement in Natrona County and Ogalalla Land & Cattle Public Access Easement in Converse County. 15 min. 8:00-8:15 a.m.
- 6. Presenter: Sean Bibbey, Lands Branch Chief, Services Division. Approval to Acquire Less than Fee Title Property Rights. The Commission will be asked to vote to approve the acquisition of less than fee title property on the following projects: Acquisition of water rights at Bump Sullivan in Goshen County and the Carolyn Orr Conservation Easement Donation in Fremont County. 20 min. 8:15-8:35 a.m.
- 7. Presenter: Ian Tator, Statewide Terrestrial Habitat Manager, Wildlife Division. Mule Deer Initiative. The Commission will be provided with information on expenditures of statewide mule deer initiative funds from program inception in FY17 to present day. Informational presentation. 15 min. 8:35-8:50 a.m.
- 8. Presenters: Doug Brimeyer, Deputy Chief, Wildlife Division and Dr. Kevin Montieth, Assistant Professor, University of Wyoming. Mule Deer and Pronghorn Research in Wyoming. The Commission will be presented with an update on mule deer and pronghorn research in Wyoming. Informational presentation. 40 min. 8:50-9:30 a.m
- 9. Presenters: Doug Brimeyer, Deputy Chief, Wildlife Division and Hall Sawyer, Research Biologist/Project Manager, Western EcoSystems Technology. Migratory Disturbance Thresholds with Mule Deer and Energy Development. The Commission will be provided with information regarding migratory disturbance thresholds with mule deer and energy development. Informational presentation. 20 min. 9:30-9:50 a.m.

Tentative Break 9:50-10:05 a.m.

10. Presenters: Doug Brimeyer, Deputy Chief, Wildlife Division and Dr. Jarod Merkle, Assistant Professor, University of Wyoming. Analysis of Pronghorn Distribution and Development. The Commission will be provided with information regarding the analysis of pronghorn distribution and development. Informational presentation. 20 min. 10:05-10:25 a.m.

- 11. Presenter: Ian Tator, Statewide Terrestrial Habitat Manager, Wildlife Division. Aerial Imagery of Cheatgrass. The Commission will be provided with information regarding the need for aerial imagery to determine the status and distribution of cheatgrass. Informational presentation. 15 min. 10:25-10:40 a.m.
- 12. Presenters: Dirk Miller, Deputy Chief, Fish Division and Guy Campbell, Culture Section Supervisor, Fish Division. Options for Addressing Problems with Water at the Dubois Hatchery. The Commission will be provided with information collected to date on options for addressing the water needs at the Dubois Hatchery. Informational presentation. 20 min. 10:40-11:00 a.m.
- 13. Presenters: Dirk Miller, Deputy Chief, Fish Division and Guy Campbell, Culture Section Supervisor, Fish Division. Boulder Rearing Station Project. The Commission will be provided with the estimated cost for the Boulder Rearing Station Project. Informational presentation. 30 min. 11:00-11:30 a.m.
- 14. Presenter: Millissa Raner, General Accounting Manager, Fiscal Division. Preliminary Approval of Specific Projects for the Commission's FY 2021 Budget. The Commission will be asked to vote to approve specific projects for the FY 2021 budget. 45 min. 11:30 a.m.-12:15 p.m.

Tentative Lunch 12:15-1:00 p.m.

- **15. Presenter: Meredith Wood, Chief Fiscal Officer, Fiscal Division. FY 2020 Revenue Transfers.** The Commission will be asked to vote to approve the transfer of 6% of the lifetime license fund balance and the net revenue earned from the sale of alternative enterprise merchandise during the fiscal year into the Commission's operating fund. 10 min. 1:00-1:10 p.m.
- **16. Presenter: John Kennedy, Deputy Director. Cody Regional Office Project.** The Commission will be provided with an update on the new Cody Regional Office project. Informational presentation. 20 min. 1:10-1:30 p.m.
- 17. Presenter: Scott Edberg, Deputy Chief, Wildlife Division. Damage Claim Appeal #20078. The Commission will be asked to vote to approve the Department's partial payment recommendation for Damage Claim #20078. 30 min. 1:30-2:00 p.m.
- **18. Presenter: Greg Phipps, Chief, Fiscal Division. License Selling Agent Appointments.** The Commission will be asked to vote to approve two new license selling agents, All Around Hardware in Hulett and Frontier Supply in Newcastle and the transfer of ownership for Joe's Food Center in Upton. 10 min. 2:00-2:10 p.m.
- 19. Presenter: Greg Phipps, Chief, Fiscal Division. License Selling Agent Cancellation. The Commission will be briefed on the cancellation of license selling agent, Rooch's Marina, in Glendo. The agent has requested a hearing before the Commission. 15 min. 2:10-2:25 p.m.

Tentative Break 2:25-2:40 p.m.

- 20. Presenters: Dan Thompson, Supervisor, Large Carnivore Section and Brian DeBolt, Conflict Coordinator, Large Carnivore Section, Wildlife Division. Large Carnivore Update. The Commission will be presented with information on current research, monitoring, management and conflict activities of large carnivores within Wyoming. Informational presentation. 45 min. 2:40-3:25 p.m.
- 21. Presenter: Nichole Bjornlie, Nongame Mammal Biologist, Wildlife Division. Request for Swift Fox. The Commission will be asked to approve the translocation of Swift Fox to Fort Belknap Indian Reservation, Montana. 15 min. 3:25-3:40 p.m.
- **22. Presenter:** Angi Bruce, Deputy Director, Director's Office. Legislative Update. The Commission will be presented with an update on legislation addressed during the 2020 Legislative Session. Informational presentation. 20 min. 3:40-4:00 p.m.
- 23. Presenter: Rick King, Chief, Wildlife Division. Petition to Amend Chapter 4, Furbearing Animal Trapping Regulation. The Commission will be briefed on the petition to amend Chapter 4, Furbearing Animal Trapping Regulation. 30 min. 4:00-4:30 p.m.
- **24.** Presenter: Rebekah Fitzgerald, Communications Director, Director's Office. Wildlife Crossing Initiative. The Commission will be presented with information regarding the Wildlife Crossing Initiative. Informational presentation. 15 min. 4:30-4:45 p.m.
- 25. Call to the public.

Adjourn

The order of agenda items is subject to change. The State of Wyoming supports the Americans with Disabilities Act. Anyone needing auxiliary aids should contact the Wyoming Game and Fish Department at 307-777-4501. Every effort will be made for reasonable accommodations.